Webbinarie: Slättåkra Närproducerat

Välkommen till ett webbinarie inom projektet Förenade Inköp, ett projekt med mål att fler inköpsföreningar och lokala kooperativa matbutiker startas.

Webbinariet är öppet för alla men riktar sig särskilt till dig som driver en lokal kooperativ matbutik eller inköpsförening. Och såklart till dig som funderar på att starta!

Slättåkra Närproducerat

I Slättåkra har fyra närliggande gårdar gått samman i ett kooperativ. Gemensamma värderingar håller samman gruppen - uppmuntra lokal livsmedelskonsumtion, spendera pengar på mat i lokalekonomin, skapa gemenskap i närområdet, minska koldioxidutsläppen och ha en övergripande positiv miljöpåverkan. Kooperativet driver en gårdsbutik och säljer till restauranger och grossister.

Slättåkra Närproducerat är:

  • Lya Gård 101, ekologisk gård som odlar grönsaker, örter, frukter och blommor
  • Hagarnas Mejeri, hantverksmejeri som tillverkar ekologisk delikatessost
  • Andreas Måttgård, kött
  • Kyrkbygård, regenerativt småskaligt ekologiskt lantbruk

Länkar:

Vi pratar med Molly Rygg från Lya 101 som är en av producenterna som ingår och gården där gårdsbutiken finns. Samtalet sker på engelska.

Utrymme att ställa egna frågor finns i slutet av mötet.

Välkomna!

Länk till mötet: https://us02web.zoom.us/j/87047963363

Läs mer om Slättåkra Närproducerat:

Nu finns videon från gårdagens samtal ute!

Hur kan man som liten matproducent förbättra lönsamheten och minska stressnivån med hjälp av kooperativt samarbete? Det är en av frågorna vi ställde. Vi pratade även om livsmedelssuveränitet, kortare transporter och glömda mattraditioner!