đŸ„• Webbinarie och Ă„rskonferens i miniatyr

Hej!

Projektet Förenade Inköp börjar sÄ sakta lida mot sitt slut. Vi gnetar pÄ ett par mÄnader till med webbinarier och öppna möten. Vad hÀnder sen?!

Vissa av er har uttryckt en önskan om ett permanent forum för matkooperativ - nÄgot liknande en branschorganisation eller Ätminstone en gemensam yta dÀr kooperativ kan hjÀlpa och stötta varanda.

Detta och mycket mer vill vi prata tillsammans om. Inte pÄ Zoom. PÄ riktigt. DÀrför bjuder vi in till En liten konferens för matkooperativ. Den 9-11 samlas vi pÄ Rockelstad Slott i djupaste Sörmland för att bl.a. staka ut en gemensam kurs in i den kooperativa framtiden. Mer info nedan.

Det Ă€r dags för höstens första webbinarie! Imorgon torsdag samtalar vi med SlĂ€ttĂ„kra NĂ€rproducerat – fyra producenter som gĂ„tt samman för att bemanna gemensam gĂ„rdsbutik och samordna leveranser till restauranger och grossister.

VĂ€lkommen!
// Kristofer och resten av Förenade Inköp

\ 600x337

SlÀttÄkra NÀrproducerat

I SlÀttÄkra har fyra nÀrliggande gÄrdar gÄtt samman i ett kooperativ. Gemensamma vÀrderingar hÄller samman gruppen - uppmuntra lokal livsmedelskonsumtion, spendera pengar pÄ mat i lokalekonomin, skapa gemenskap i nÀromrÄdet, minska koldioxidutslÀppen och ha en övergripande positiv miljöpÄverkan. Kooperativet driver en gÄrdsbutik och sÀljer till restauranger och grossister.

SlÀttÄkra NÀrproducerat Àr:

 • Lya GĂ„rd 101, ekologisk gĂ„rd som odlar grönsaker, örter, frukter och blommor
 • Hagarnas Mejeri, hantverksmejeri som tillverkar ekologisk delikatessost
 • Andreas MĂ„ttgĂ„rd, kött
 • KyrkbygĂ„rd, regenerativt smĂ„skaligt ekologiskt lantbruk

LĂ€nkar:

Vi pratar med Molly Rygg frÄn Lya 101 som Àr en av producenterna som ingÄr och gÄrden dÀr gÄrdsbutiken finns. Samtalet sker pÄ engelska.

Utrymme att stÀlla egna frÄgor finns i slutet av mötet.

VĂ€lkomna!

LÀnk till mötet: https://us02web.zoom.us/j/87047963363

\ 600x337

En liten konferens för matkooperativ

Det Àr hög tid att vi ses pÄ riktigt! Vi skulle ha haft en fysisk trÀff i vÄras som fick stÀllas in. Nu gör vi ett nytt försök och bjuder in till att ses i oktober istÀllet.

En liten Ärskonferens för matkooperativ Àr en tvÄdagars trÀff dÀr vi lÀr kÀnna varandra, utforskar gemensamma utmaningar, möjligheter och samtalar om framtidens matförsörjning.

Datum: 9-11 oktober
Plats: Rockelstad Slott, östa flygeln
Kostnad: Mat och boende gratis, vissa resekostnader kan Àven tÀckas.
Res till Rockelstad: NÀrmaste tÄgstation Àr Flen, lÀmpligt byte Àr SödertÀlje Syd. Vi samordnar hÀmtning vid tÄget med bil för sista strÀckan till Rockelstad.

Antal deltagare Àr begrÀnsat till 35 fullt friska personer .

AnmÀl ditt deltagande hÀr

Var med och bestÀm agendan! Konferensen Àr en samskapad tillstÀllning dÀr du tar med dig dina frÄgestÀllningar eller samtalsÀmnen och ges det utrymme du behöver.

NÄgra frÄgor vi frÄn projektet tar med oss och vill lyfta Àr:

 • PĂ„ vilka sĂ€tt stĂ€rker matkooperativ lokalsamhĂ€llet?
 • Hur kapar vi mellanhĂ€nder, ser till att mer pengar landar hos producenten och gör maten billigare för konsumenten?
 • Hur vĂ€rvar vi nya medlemmar och skapar engagemang kring att driva en kooperativ verksamhet?
 • Hur underlĂ€ttar vi driften av kooperativet med hjĂ€lp av internet och digitala verktyg?
 • Hur organiserar vi oss, hur fattar vi beslut?
 • Hur ökar vi andelen lokalproducerat i sortimentet?
 • Finns det en fortsĂ€ttning för Förenade Inköp? Finns det ett behov av ett gemensamt forum Ă€ven fortsĂ€ttningsvis, efter projektets slut?

:link: Mer information och program