đŸŽ„ Se inspelningen frĂ„n tisdagens webbinarie med Coompanion. Kommande: Webbinarie Mikrofonden, Open Space #2

Hej!

Nu har vi hunnit köra nÄgra webbinarier, vi har haft ett handboksmöte och en open space. Superkul att sÄ mÄnga engagerar sig i Förenade Inköp! Vi lÀgger upp anteckningar frÄn möten, videos och annat relaterat till projektet pÄ diskussionsforumet, gÄ gÀrna in dÀr och kommentera eller skapa egna diskussionstrÄdar. Videos hamnar ocksÄ pÄ vÄr YouTube-kanal, prenumerera sÄ missar du inget.

Nu, till veckans innehÄll:

 • Video och presentation frĂ„n webbinarie med Coompanion
 • Anteckningar frĂ„n första mötet kring skrivande av handbok
 • Webbinarie nu pĂ„ tisdag 5/5 med Mikrofonden, tema finansiering!
 • Open Space #2, ta med dig din frĂ„gestĂ€llning — anvĂ€nd nĂ€tverket som bollplank

Video och presentation frÄn webbinarie med Coompanion

I tisdags höll Marcus Bergh och Maria Ahlin pÄ Coompanion Sörmland ett webbinarie som verkligen tÀckte in stora omrÄden:

 • Coompanions kostnadsfria rĂ„dgivningar
 • Hur vi skapa win-win för samhĂ€lle och klimat
 • VĂ€gar till finansiering
 • HĂ„llbara affĂ€rsmodeller
 • Bygdebolag
 • Kooperativa gigplattformar
  
 och mycket mer


Dubbelt sÄ roligt och hÀlften sÄ svÄrt. Tvivla aldrig pÄ att en liten grupp kan förÀndra vÀrlden! Coompanion stöttar er oavsett om det handlar om att ha kvar affÀren i byn, starta företag tillsammans eller utveckla ert befintliga kooperativ.

Anteckningar frÄn första möte om handbok

Vi hade ett bra prat om de olika delarna av handboken. Vilka utmaningar och möjligheter ser vi i vÄra respektive föreningar? Vad behöver vi hjÀlp med? Vilka insikter kan vi dela med oss till andra?

HÀr hittar du anteckningarna frÄn mötet.

Efter mötet har vi i projektgruppen pratat om att göra djupintervjuer med olika föreningar. Inte med avsikt att publicera sjÀlva intervjuerna, snarare för att samla upp bra innehÄll till handboken. Om du vet redan idag att du skulle vilja bli intervjuad om dina erfarenheter av att driva förening, skriv till oss pÄ Slack eller skicka ett mejl till hej@forenadeinkop.se.

:calendar: Tis 5/5 kl 16–17, Webbinarie – Mikrofonden erbjuder garantier och kapitalinvesteringar

\ 600x423

Mikrofonden stÀller ut garantier till banker, för banklÄn och kontokrediter, men Àven för hyresgarantier. I vissa fall Àven placerar man riskvilligt kapital i kooperativ, föreningar, samfund, stiftelser, utvecklingsgrupper, byalag. Har gjort över 97 sociala investeringar.

Genom att stÀlla ut garantier avlastar men individers borgensbörda dÄ banken krÀver borgen, och dÀr företagsinteckning, vÀrde i fastigheter inte rÀcker till. Mikrofonden kan ta upp till 80 % av borgensbördan.

Vid detta webinarier kommer Àven Mikrofonden berÀtta om bla investerande medlemmar, riskvilligt kapital, sociala investeringar, hur argumentera inför sociala investerare, folkfinansiering och andra sÀtt att finansiera verksamheter.

MöteslÀnk: https://us04web.zoom.us/j/966496473

:calendar: Ons 6/5, kl 20–21, Open Space #2

\ 600x503

Förra gÄngen dök vi in i vilken typ av produkter som vi kÀnner att detta nÀtverk skulle kunna ta in och stödja direkt nu och sen pratade vi mer om kopplingarna mellan omstÀllning och inköpsföreningar.

Vad kommer nÀsta open space handla om?
Det vet bara du, för du kan ta med dig precis det du gÄr och tÀnker pÄ och öppna ett utrymme för det samtalet. Om vi blir mÄnga sÄ kan vi gÄ in i olika mindre rum, blir vi fÀrre sÄ kan vi ta det i en grupp och gÄ igenom de samtal vi kommer med efter varandra.

Denna gÄng försöker vi med en kvÀllstid sÄ fÄr vi se vilka som föredrar den möjligheten. SÄ kom och dela vad ni tÀnker pÄ! Om ni kÀnner er vÀldigt pepp för ett samtal dela det redan nu som en kommentar hÀr sÄ kan andra bli lika pepp som ni!

MöteslÀnk: https://us02web.zoom.us/j/88182409518

//
Det var allt för denna vecka!
Stay safe hÀlsar Kristofer + Förenade Inköp
:microbe::heart:

:calendar: Kommande webbinarier

5 maj, Webbinarie: Mikrofonden

Hela programmet hittar du i projektets kalender. Vilka webbinarier borde vi boka in? Vilket stöd behöver du i din verksamhet? Hör av dig till oss!

:speaking_head: Delta i samtalet

För att komma i kontakt med med övriga deltagare i projektet rekommenderar vi frÀmst att anvÀnda projektets chatkanal som du hittar hÀr: https://foodshift.se/slack

Vi har ocksÄ skapat en grupp pÄ Facebook som inte enbar Àr lÄst till projektdeltagare: Kooperativa matbutiker, inköpsföreningar och producentkooperativ

Har du frÄgor eller synpunkter kring projektet eller vill komma i kontakt med vi som driver projektet, stÀll en frÄga pÄ Slack eller skicka ett mejl.

Om Förenade Inköp

Förenade Inköp Àr ett projekt med mÄl att fler inköpsföreningar och lokala kooperativa matbutiker startas. Vi vill ocksÄ bidra till att befintliga föreningar inleder djupare samarbeten. Om du deltar i att driva en inköpsförening eller Àr intresserad av att starta en, dÄ ska du anmÀla dig som deltagare i projektet.

https://forenadeinkop.se