đŸ—ș Nu finns det en karta över svenska matkooperativ!

:tada: Vi har blivit med karta!

Förenade Inköp handlar bland annat om att stÀrka banden mellan kooperativ landet över. Vi startade facebookgruppen Kooperativa matbutiker, inköpsföreningar och producentkooperativ för nÄgra veckor sen, som redan har 185 medlemmar, superkul! En annan sak som har efterfrÄgats Àr en karta över vilka matkooperativ som finns i Sverige. DÀrför lanserar vi nu En karta över svenska matkooperativ. Som du ser innehÄller kartan Ànnu inte sÄ jÀttemÄnga prickar. Om du Àr involverad i ett kooperativ; lÀgg till din egen information - en beskrivning, en bild kanske, lite kontaktuppgifter. HjÀlp oss att fylla kartan med innehÄll!

Kartan uppdateras direkt frÄn vÄrt diskussionsforum, alla kan lÀtt lÀgga till eller Àndra information.

Dessutom i detta brev:

  • Video frĂ„n webbinariet med Thorsten Laxvik
  • Inbjudan till webbinarie med Matkooperativet Helsingborg

Kartan

\ 600x333

Videon frÄn webbinariet med Thorsten Laxvik / Byakademien

Byakademin vill frÀmja sjÀlvorganisering som bas för framvÀxten av regenerativa samhÀllen. För att det ska lyckas behöver vi ett nytt sÀtt att förhÄlla oss till varandra inom föreningar. Han menar att vi behöver föreningar som sÀtter tilliten i första rummet. Byakademin sammanfattar sina tankar under rubriken föreningsdemokrati 2.0.

Vi hade ett jÀttespÀnnande samtal med Thorsten som bl.a. tÀcker in Àmnen som
– Varför tre Ă€r ett bra antal nĂ€r man startar förening
– FörhĂ„llandet mellan land och stad - gĂ„r det att försörja en stad hĂ„llbart?
– Ett sĂ€kert sĂ€tt att fĂ„ en förening att gĂ„ under
– Hur tillit förĂ€ndrar spelreglerna för sjĂ€lvorganisering
– Varför marknadsekonomi alltid innebĂ€r “en total förnedring för jordbrukaren”

Tryck nedan för att spela upp! :point_down::point_down::point_down:

:calendar: Tis 26/5, kl 17–18, Webbinarie: Matkooperativet Helsingborg

\ 600x338

VÀlkommen till nÀsta webbinarie redan nu pÄ tisdag!

Mitt i centrala Helsingborg drivs denna lilla matvaruaffÀr dÀr medlemmarna sjÀlva stÄr för arbetet med att hÄlla butiken öppen.

William Styrlander som Àr en av grundarna till matkooperativet kommer att berÀtta om hur de gÄtt tillvÀga och vad som hÀnder just nu, som till exempel utökandet till att ocksÄ driva ett kafe kopplat till butiken. Matvarukooperativet har sedan sin öppning 2017 redan hunnit inspirera flera andra Ät samma riktning.

Kom och hör om hur skapandet av butiken har gÄtt till, lÀrdomar och svÄrigheter samt fÄ svar pÄ frÄgorna som ni har!

LÀnk till mötet: https://us02web.zoom.us/j/83332804050

Det var allt för denna vecka!
//
HÄll fysiskt avstÄnd men aldrig socialt hÀlsar Kristofer + Förenade Inköp
:seedling::seedling:

:speaking_head: Delta i samtalet

Vi har ett diskussionsforum för matkooperativ dÀr du Àr mer Àn vÀlkommen att starta en ny trÄd, du hittar det hÀr: https://foodshift.se/c/forenade-inkop/32

Vi har ocksÄ skapat en grupp pÄ Facebook som inte enbar Àr lÄst till projektdeltagare: Kooperativa matbutiker, inköpsföreningar och producentkooperativ

Har du frÄgor eller synpunkter kring projektet eller vill komma i kontakt med vi som driver projektet, stÀll en frÄga pÄ Slack eller skicka ett mejl.

Om Förenade Inköp

Förenade Inköp Àr ett projekt med mÄl att fler inköpsföreningar och lokala kooperativa matbutiker startas. Vi vill ocksÄ bidra till att befintliga föreningar inleder djupare samarbeten. Om du deltar i att driva en inköpsförening eller Àr intresserad av att starta en, dÄ ska du anmÀla dig som deltagare i projektet.

https://forenadeinkop.se

1 Like