‼️ 2x nya webbinarier i kalendern, handboksmöte, video från webbinariet med Mikrofonden

Hej!

Det här hittar du i veckans nyhetsbrev:

 • Video och presentation från webbinarie med Mikrofonden
 • Inbjudan till möte nummer två på tema en handbok för matkooperativ
 • Inbjudan webbinarie: Matkooperativet Helsingborg
 • Inbjudan webbinarie: Den regenerativa demokratins principer

Videon från webbinariet med Mikrofonden

När man söker hjälp med finansieringen från Mikrofonden behöver man inte ta på sig affärsdressen på första mötet. Och, det är ok om det finns frågetecken i likviditetsbudgeten. Till skillnad från vanliga banker har Mikrofonden både tid och vilja att hjälpa nystartare med att hitta rätt finansiering för sin verksamhet.

Dagens samtal med Jan Svensson täckte bland annat in följande:

 • Balansräkningens skönhet
 • Olika vägar att finansiera en förening
 • Folkfinansiering
 • Investerande medlemmar
 • Bootstrapping
 • Social investments
 • Borgensringar
 • Aktieandelar

:calendar: Fre 15/5 kl 13, Möte nummer två på tema en handbok för matkooperativ

Tid på fredag för ett andra arbetsmöte om handbok för inköpsföreningar. Vi fortsätter prata om vilka frågor som är intressanta att få svar på genom handboken. Vilka föreningar som kan kontaktas för exempel och hur insamlandet kan ske. Alla välkomna att delta, ni som är på gång att starta kan ha viktig input omkring frågor ni har, och ni som är aktiva i föreningar kan lära av varandra.

Mer info om mötet hittar du här: Handboksmöte: Frågor för skrivande av handbok

För anteckningar från förra mötet se: Uppstartsmöte för ‘Handbok för inköpsföreningar och kooperativ livsmedelshandel’

:calendar: Tor 21/5 kl 15–16, Webbinarie – Den regenerativa demokratins principer

\ 601x338

Torsdagen den 21/5 hör vi Thorsten Laxvik, mathantverkare, fd bonde, fd slakteridirektör och en av grundarna till föreningen Byakadmin berätta om arbetet med en föreningsdemokrati 2.0.

Demokratins historiska uppgift har varit att skapa tillit mellan medborgare och till staten. Men det har sällan eller aldrig uttryckts. Byakademin har satt tillit som främsta mål i sin förening vilket ger en helt ny resonansbotten åt beslut som tas och vid utformande av själva föreningsarbetet. Numera finns ekonomiska-, ideella- och tillitsskapande föreningar. Eller föreningsdemokrati 2.0.

Möteslänk: https://us02web.zoom.us/j/88595019303

:calendar: Tis 26/5, kl 17–18, Webbinarie: Matkooperativet Helsingborg

\ 600x338

Mitt i centrala Helsingborg drivs denna lilla matvaruaffär där medlemmarna själva står för arbetet med att hålla butiken öppen.

William Styrlander som är en av grundarna till matkooperativet kommer att berätta om hur de gått tillväga och vad som händer just nu, som till exempel utökandet till att också driva ett kafe kopplat till butiken. Matvarukooperativet har sedan sin öppning 2017 redan hunnit inspirera flera andra åt samma riktning.

Kom och hör om hur skapandet av butiken har gått till, lärdomar och svårigheter samt få svar på frågorna som ni har!

Länk till mötet: https://us02web.zoom.us/j/83332804050

//
Ha det fint, hoppas vi ses på nåt webbinarie framöver!
Stay safe hälsar Kristofer + Förenade Inköp

:speaking_head: Delta i samtalet

Vi har ett diskussionsforum för matkooperativ där du är mer än välkommen att starta en ny tråd, du hittar det här: https://foodshift.se/c/forenade-inkop/32

Vi har också skapat en grupp på Facebook som inte enbar är låst till projektdeltagare: Kooperativa matbutiker, inköpsföreningar och producentkooperativ

Har du frågor eller synpunkter kring projektet eller vill komma i kontakt med vi som driver projektet, ställ en fråga på Slack eller skicka ett mejl.

Om Förenade Inköp

Förenade Inköp är ett projekt med mål att fler inköpsföreningar och lokala kooperativa matbutiker startas. Vi vill också bidra till att befintliga föreningar inleder djupare samarbeten. Om du deltar i att driva en inköpsförening eller är intresserad av att starta en, då ska du anmäla dig som deltagare i projektet.

https://forenadeinkop.se